tiistai 8. syyskuuta 2009

Piirakkaa maitopurkista

Sitkeä pieni kuumeilu ja flunssaoireet ovat kiusanneet minua jo yli viikon. Eilen kävin vihdoin lääkärissä, sain antibiootit ja ne tuntuvat nyt tepsivän, sillä tänään kuumemittari näytti suht normaaleja lukemia ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Lääkäri kuitenkin määräsi kotioleilua. Käytän siis hetkellisen reippauden postaamalla yhden jonossa olevista resepteistä.

Kesälomalla bongasin Valion maitopurkin kyljestä maukkaalta vaikuttavan piirakkareseptin. Tykkään paljon suolaisista piirakoista ja niitä on mukava tehdä tarjolle, kun on tulossa vieraita. Niinpä päätin tekaista maitopurkin ohjeistaman piirakan kera salaatin tarjolle eräänä perjantai-iltana, kun muutama ystävä oli tulossa luoksemme istumaan iltaa.

Tomaatti-sipulipiiras
(8-10 annosta)

Pohja:
1,5 desilitraa maitoa
1 kananmuna
3,25 desilitraa vehnäjauhoja
0,5 teelusikallista suolaa
1,5 teelusikallista leivinjauhetta
0,5 desilitraa juoksevaa margariinia

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Sekoita kulhossa maito sekä kananmuna. Lisää maitomunaseokseen kuivat aineet sekä margariini nopeasti puuhaarukalla sekoittaen. Kaada sen jälkeen pohjataikina voideltuun piirasvuokaan (läpimitaltaan 25-27 cm). Ripota löysän taikinan (joka todella on löysää!) päälle jauhoja ja taputtele sitten taikina vuoan pohjalle sekä reunoille.

Täyte:
1 iso (150 grammaa) sipuli
1 ruokalusikallinen juoksevaa margariinia
1 (170 grammaa) paprika
0,5 teelusikallista suolaa
0,5 teelusikallista pippurisekoitusta
0,5 desilitraa tuoretta basilikaa (ohjeessa oli persiljaa, mutta minusta basilika sopi paremmin)
2 kananmunaa
1 purkki (2,5 desilitraa) Valion tomaatti-vuohenjuusto-ruokakermaa

Leikkaa sipuli reiluiksi suikaleiksi ja suikaloi myös paprika. Kuullota sipulia margariinissa pannulla ja lisää hetken kuluttua paprikasuikaleet. Mausta. Kuumenna sekoittaen kunnes paprika pehmenee hiukan. Lisää sitten hienonnettu basilika (tai persilja). Kaada seos vuokaan.

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää ruokakerma. Sekoita ja kaada vuokaan täytteiden päälle.

Paista uunin alaosassa 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes kypsää.


Piirakka uunista tulleena (ja vähän keittiöolosuhteita taustalla). Piirakka oli ihan hyvää näinkin, mutta ehkäpä mausteita voisi jotain vielä lisätä. Mieleen tuli myös, että piirakasta saisi varmaankin aika hyvää ja vielä täyttävämpää, jos siihen lisäisi kanaa. Kanan voisi sitten kenties maustaa vähän voimakkaammin, jolloin piirakkakin saisi pientä potkua. Mutta siis aivan kokeilemisen arvoinen resepti kyllä ihan sellaisenaankin!


Piirakka tarjoiltiin fetajuustolla höystetyn perussalaatin (jäävuorisalaattia, tuorekurkkua, tomaattia) kanssa. Piirakka ja salaatti katosivat parempiin suihin illan aikana, joten käsitystä siitä, miten maut piirakassa olisivat tasoittuneet seuraavaan päivään ei nyt päässyt syntymään.

Ei kommentteja: