tiistai 6. lokakuuta 2009

Tiramisua hilloista

Elokuun ruokahaasteen voittajaresepti oli Tuulestatemmattua-blogin Hillamisu. Hillamisu näytti ja kuulosti niin herkulta, että sitä oli päästävä kokeilemaan jossakin vaiheessa.

Alunperin minun oli tarkoitus tehdä hillamisua tarjolle ruokablogitapaamiseen, mutta koska se siirtyi marraskuulle, päätinkin tehdä sitä viime viikonloppuna, kun meillä oli kylässä sekä Helsingin ystäviä että paikallisia.

Hillamisu
(iso vuoallinen)

1 paketti eli 200 grammaa savoiardikeksejä
1 desilitra appelsiinituoremehua
4 ruokalusikallista tummaa rommia
Pullollinen lakkajälkiruokakastiketta
500 grammaa hilloja
Suklaakastiketta
4 desilitraa kermaa
2 teelusikallista vaniljasokeria
Noin 200 grammaa mascarponea
50 grammaa tummaa suklaata

Vatkaa täytettä varten kerma vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon myös mascarpone.

Lado tarjoiluastian/vuoan pohjalle kerros keksejä. Kostuta ne appelsiinimehun ja rommin sekoituksella. Alkuperäisohjeessa neuvotaan käyttämään cointreauta tai grand marnieria, joten käyttäkää jos teillä on. Meillä ei ollut enkä tämän takia viitsinyt ostaa. Rommi toimi vallan mainiosti myös.

Kaada keksien päälle lakkakastiketta. Alkuperäinen ohje suosittelee Lapin jängän kastiketta, mutta sitä ei Oulun Stockalla ollut, joten ostin jotakin muuta lakkajälkiruokakastiketta, mutta unohdin jo että minkä merkkistä. Tämä ei kuitenkaan ole pakollinen ainesosa, ilmankin pärjää.

Laita seuraavaksi vuokaan kerros hilloja. Tämän jälkeen laitetaan kerros kerma-mascarponeseosta. Ja sitten päälle joko sulatettua suklaata, tai jos on laiska kuten minä, valmista suklaakastiketta tuubista (sitä oli valmiiksi jääkaapissa, joten sama oli käyttää pois).

Sitten toistetaan sama; keksejä, kostutus, lakkakastiketta, hilloja, kerma-mascarponeseos. Päällimmäiseksi kerrokseksi tulee siis kerma-mascarponeseosta.

Anna misun maustua yön yli jääkaapissa.


Misu matkalla jääkaappiin maustumaan. Omaan hillamisuuni tuli siis vain kaksi kerrosta, koska enempää ei vuoka vetänyt. Oli niin houkuttelevaa jo tässä vaiheessa, että kanssaeläjä ruinasi maistiaisia jo saman tien. En heltynyt, vaan käskin odottaa seuraavaan päivään :)


Yön maustumisen jälkeen koristele hillamisun pinta vielä tummasta suklaasta veistellyillä suklaalastuilla.

Kuten huomaa, nurkasta ehdittiin nappasta makupalat jo ennen kuin muistettiin kuvata valmis herkku. Hellyin siis seuraavana päivänä antamaan maistiaiset ennen illan vieraiden tuloa. Hillamisu sai kyllä sen verran paljon kehuja, etteivät ne voineet ihan pelkkää kohteliaisuutta olla, joten tätä reseptiä voin kyllä huoletta suositella.

5 kommenttia:

Josi kirjoitti...

Namnam, paitti ne mitään hilloja oo vaan nevanmarioja ;) !

Terv. eräs blogistaniaan muuttanut helsinkiläistynyt pohjalaislähtöinen ex-tamperelainen, jonka kanssa olet viettäny raahelaisen ystävän polttareita ja häitä Suomen sydäntalvella (tunnistatkohan?!:)

Ketsuppi kirjoitti...

On kyllä. Muutenkin on nälkä ja sitten tämmöisiin herkkuihin törmää. Huokaus. Antakaa herkkuja. :D

Virpi kirjoitti...

Josi: tottakai tunnistan! :) hauskaa, että blogistaniaan liittyy tuttujakin ihmisiä. Pistinkin sun blogin heti seurantaan!

Ketsuppi: tämä oli kyllä aivan äärimmäisen herkkua. Harmi ettei kovin usein passaa tehdä ihan tämmösiä settejä, ovat kuiteskin kaikessa herkullisuudessaan tolkuttomia kaloripommeja. (Kato jos tää helpottas sunkin herkkuhimoa, kun korostan tätä kalorillisuutta ;) ).

Josi kirjoitti...

Heh, kiva; olen kyllä vakoillut blogiasi jo pidemmän aikaa vesi kielellä - ja oma on ollut ajatuksissa pitkään, mutta samoin on toteutuskin ollut verkkaista (ne on ne pohjalaisen pitkät tuumat yhdistettynä hämäläisistä hitauteen vissin...).

Raakilehan tuo meikäläisen blogi vielä on, mutta jospa sitä saisi pikku hiljaa kehiteltyä eteenpäin.

Kokkailemisiin :)

Virpi kirjoitti...

Eipä tämä munkaan blogia voi vielä kovin vanhaksi kutsua :)

Ruoka ja siitä bloggaaminen on kyllä mainio harraste. Itsekin sitä lukemista harrastin tosi kauan ennenku uskalsin pistää oman pystyyn.

Luin sun blogin pikaiseen läpi ja hyvältä vaikuttaa, joten ei muuta kuin tosiaan kokkailemisiin ja bloggailemisiin :)