keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Maukkaat marinadit

Yritänpä kerrankin olla ajan hermolla tämän bloggaamiseni kanssa ja tuuppaan ulos marinadiaiheisen postauksen juuri sopivasti näin juhannuksen alla.

Ostin tuossa heräteostoksena taannoin kirjakaupassa piipahtaessani edullisen "Kesän grilliherkut" -opuksen, sillä en omistanut aiemmin yhtään grillausaiheista kirjaa. Tämä teos kylläkin keskittyy keveämpään grillailuun, sillä sen on kirjoittanut Helle Brønnum Carlsen, joka on Kunto Plus -lehden ruokatoimittaja. Noh, hinta oli hitusen alle 8 euroa, joten suunnattomasti en tästä ostosta köyhtynyt ja yhden hyvän marinadiohjeen sieltä ainakin jo bongasin eli täysin turha (heräte)ostos tämä ei ollut.

Kesän grilliherkut -kirjasta löytyy siis yksi aukeama, joka on omistettu kokonaan marinadeille. Marinadit ovat simppeleitä ja niistä löytyy omansa niin naudalle, possulle, lampaalle, siipikarjalle kuin kalallekin.

Kokeilin kirjan punaviinimarinadia hirveen viime viikonloppuna, kun grillasin palan hirveä ystäväni polttareissa. Marinadi toi ainakin hirveen hyvää makua, joten laitoin sen uudelleen testiin juhannuslihoja ajatellen. Tuunasin reseptiä hieman, suluissa siis omat lisäykseni.

Punaviinimarinadi
(Kesän grilliherkut, s. 119)

2 desilitraa punaviiniä
(0,5 desilitraa soijakastiketta)
3 timjaminoksaa (tai reilusti kuivattua timjamia)
5 katajanmarjaa
(Hieman tuoretta rosmariinia)
10 kokonaista mustapippuria (tai muita kokonaisia pippureita)
1 valkosipulinkynsi

Kaada kattilaan punaviini (ja soijakastike) sekä mausteet. Keitä 2 minuuttia ja anna sitten marinadin jäähtyä ennen sen käyttämistä.

Kirjan mukaan tämä marinadi sopii parhaiten naudanlihan marinointiin, mutta kuten jo sanottua, niin se toimi myös hirven kanssa oikein hyvin. Juhannuksena marinadiin uimaan päässee possun filettä tai sitten nautaa, riippuen siitä mitä kaupasta huomisella reissulla tarttuu mukaan. Keitin tätä punkkupullon jämistä tuplasatsin ja vaihdoin mustapippurit tällä kertaa viispippurisekoitukseen koska kokonaiset mustapippurit olivat päässeet loppumaan. Soijaa lisäsin jo ensimmäisellä kokeilukerralla kun pelkäsin lopputuloksen olevan suolatonta ilman sitä. Hirvi mielestäni ainakin tarvitsee ihan reippaastikin suolaa kaverikseen ollakseen maistuvaa.

Sain taannoisessa blogimiitissä maistaakseni Pumpkin Jamin Marin marinoimia tofupalasia, jotka grillattiin vartaassa. Siitä sain idean kierrättää Marin maukasta marinadia myös ystäväni polttareihin, joissa oli tarkoitus grillata kasvisvartaita tofulla höystettynä. Koska tofun makua kehuttiin, lupasin raportoida marinadin reseptin myös omaan blogiin.

Hapanimelä marinadi tofuille

Runsaasti öljyä (n. 3 dl)
5 kynttä valkosipulia
2 ruokalusikallista soijakastiketta
Yhden sitruunan puristettu mehu
2 ruokalusikallista juoksevaa hunajaa
2 ruokalusikallista tomaattipyrettä
1 teelusikallinen cayennepippuria

Purista kuoritut valkosipulinkynnet öljyyn. Sekoita myös loput marinadin aineksista keskenään. Kuutioi tofu reilun kokoisiksi paloiksi (jotta pysyvät vartaissa) ja lisää sitten palaset marinadin sekaan. Anna maustua jääkaapissa mielellään yön ylitse mutta vähintään muutaman tunnin ajan.

Ruokabloggaukseni alkaa ilmeisesti vaikuttaa myös ystäviini, sillä itse en todellakaan hoksannut kuvata polttari-illan vartaita. Joku muu oli sen puolestani kuitenkin ystävällisesti tehnyt, joten tässä teille kuva vartaista ennen grillausta. Mukana ainakin sipulia, herkkusieniä, tuoretta ananasta, miniluumutomaatteja, kesäkurpitsaa ja keltaista paprikaa noiden tofupalojen lisäksi. Hyvää oli ja voin suositella juhannuspöytään kasvissyöjille taikka vaihteluksi lihansyöjienkin lautasille!

Ei kommentteja: