keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Pataruoka lämmittää

Jotenkin kummasti kun ulkona sää kylmenee, alkaa tehdä mieli haudutella uunissa lämmittäviä pataruokia. Jostain syystä olen ajatellut, että uunissa hauduteltavat sapuskat eivät sovellu arki-illoille, kun ne kuitenkin vaativat aina vähän enemmän kypsytysaikaa. Mutta lopulta valmisteluun menee hyvin vähän aikaa ja siellähän se ruoka kypsyy itsestään uunissa, kun puuhailee muita arkiaskareitaan.

Naudanlihapata

400-500 grammaa naudanlihaa suikaleina
4-5 pientä luomusipulia (tai 2-3 isompaa)
1 iso kynsi valkosipulia
Noin 150 grammaa paprikasuikaleita (pakaste) tai 1-1,5 tuoretta paprikaa suikaleina
2 ruokalusikallista lihafondia
Noin 2-3 ruokalusikallista tomaattipyrettä
Mustapippuria, suolaa, paprikajauhetta
Vettä

Paista lihasuikaleisiin pintaväriä pannulla. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Siirrä lihat uunipataan.

Huuhtele pannulta vedellä maut talteen ja kaada pataan.

Kuori ja pilko sipulit muutamaan osaan. Kuori ja pilko valkosipulinkynsi.

Lisää pataan paprikasuikaleet ja sipulit.

Mausta fondilla ja tomaattipyreellä, lisää suolaa ja paprikajauhetta, jos arvelet niiden olevan tarpeen. Heitä mukaan myös muutama kokonainen musta- tai maustepippuri.

Tarkista nesteen määrä. Nestettä tulisi olla sen verran, etteivät lihat kokonaan peity, mutta että nestettä kuitenkin olisi padassa enemmän kuin liraus. Lisää nestettä jos pata näyttää kuivakalta.

Laita pata hautumaan 175 asteiseen uuniin ainakin tunniksi, mieluusti pidemmäksikin aikaa. Meillä pata muhi lopulta uuden ruokapöydän kasautumista odotellessa pari tuntia.

Nauti lihapata vaikkapa perunamuusin tai ihan vaan keitettyjen pottujen kanssa, niin kuin meillä tehtiin.

sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Sopivasti tulinen couscous-salaatti

Bongasin kivan couscous-salaatin ohjeen Puolialastoman kokin blogista taannoin. Eräänä perjantai-iltana, kun piti taas kerran saada suhteellisen vikkelästi jotain hyvää apetta nenän eteen, otin reseptin toteutukseenkin saakka. Tein salaatista vähän oman muunnelman sen mukaan mitä oli saatavilla ja pienensin reseptiä muutenkin sopimaan yhdelle.

Sopivasti tulinen couscous-salaatti
(yhdelle nälkäiselle)

1 desilitra täysjyväcouscousia
1,5 desilitraa vettä
Loraus oliiviöljyä

1 naudan filepihvi
Paprikajauhetta
Suolaa
Mustapippuria myllystä

1 pieni punasipuli
Puolikas punainen paprika
Yrttejä (tuoreita tai kuivattuja, itse taisin laittaa ainakin basilikaa ja timjamia)
Puolikas tai kokonainen punainen tuore chili ilman siemeniä
Loraus kalakastiketta
Puolikas lime

1 desilitra turkkilaista/kreikkalaista tai muuta vastaava jogurttia
Kuivattua minttua
1 pieni valkosipulin kynsi
Loraus sitruunamehua

Valmista ensin kastike. Silppua valkosipuli pieneksi tai purista puristimella jogurtin joukkoon. Sekoita sekaan myös minttua ja loraus sitruunamehua. Voit laittaa myös suolaa ja pippuria, jos tykkäät. Sekoita hyvin ja laita sitten kastike jääkaappiin maustumaan.

Seuraavaksi valmistetaan couscous. Laita siis vesi kiehumaan, lorauta sekaan oliiviöljyä. Kun vesi kiehuu, sekoita joukkoon couscous. Anna couscousin turvota muutama minuutti. Kannattaa laittaa hella niin pienelle kuin mahdollista ilman että kuitenkaan sammutat lämpöä kokonaan. Sekoita välillä puuhaarukalla tai vastaavalla, jotta couscous pysyy irtonaisena.

Kypsennä pihvi paistamalla se esimerkiksi valurautaisella parilapannulla kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää couscousin sekaan valikoimiasi yrttejä ja paprikajauhetta. Silppua sekaan myös chili sekä punasipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Lorauta mukaan pienesti kalakastiketta ja purista puolikkaasta limestä mehut. Pilko tai viipaloi myös pihvi.

Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään ja laita salaatti maustumaan jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Tarjoile salaatti jogurttikastikkeen kanssa. Mausteiden määrää säätelemällä voit tehdä salaatista omaan makuusi sopivan. Jos tykkää tulisesta niin lisää chiliä ja kalakastikkeella voi tavallisen suolan lisäksi säädellä salaatin suolaisuutta.

Tämä oli oikein kivaa vaihtelua, ja jotakin tämän suuntaista tulee varmaan tehtyä toisenkin kerran. Seuraavalla kerralla käytän ehkä rohkeammin chiliä ja yrttejä.