tiistai 11. syyskuuta 2012

Punaherukka-marenkipiiras

Taannoisella reissullani sisareni luokse sain luvan käydä verottamassa heidän puutarhansa antimia. Mukaan lähti muun muassa rasiallinen punaherukoita, joiden käyttöön siskoni antoi vinkin ihanasta piirakasta, jossa on myös marenkia taittamassa viinimarjojen hapokkuutta. Reseptikin systerillä olisi ollut, mutta lähtötohinassa se sitten unohtui pyytää. Onneksi on internet ja ihanat ruokabloggarit, sillä vastaavan reseptin äärelle päädyin Pastanjauhannassa.

En oikeastaan ole viinimarjojen (varsinkaan mustien) tai marengin ylin ystävä, mutta tässä piiraassa ne kyllä toimivat loistavasti yhteen. Vaikka paras herukkasato taisikin mennä jo, voi tätä varmasti tehdä yhtä hyvin myös pakastetuista marjoista, myös muista kuin punaherukoista.

Tein itse piiraan tällaiseen pienempään irtopohjavuokaan, joten säädin reseptin määriä sopivaksi.

Punaherukka-marenkipiiras

Taikina:
1,8 desilitraa (luomu)vehnäjauhoja
0,5 teelusikallista leivinjauhetta
0,6 desilitraa pehmeää voita
0,6 desilitraa sokeria
1 kananmunan keltuainen
0,5 teelusikallista raastettua sitruunan kuorta (noin puolikkaan sitruunan kuori)

Täyte:
1 kananmunan valkuainen
0,6 desilitraa sokeria
1 teelusikallinen maissitärkkelystä
Punaviinimarjoja

Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.

Erottele toisistaan valkuainen ja keltuainen.

Sekoita jauhojen joukkoon keltuainen, pehmeä voi sekä sokeri.

Pese ja kuivaa sitruuna. Raasta noin puolikkaan sitruunan verran kuorta jauhoseokseen.

Sekoita taikinaseosta puuhaarukalla, kunnes se muuttuu taikinamaiseksi.

Muotoile taikinasta pallo, laita se kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa noin puoli tuntia. Tai jos olet laiska tai kiireinen, anna taikinan olla vain hetki jääkaapissa ja jatka valmistusta, kuten minä tein, ei siitä suurta vahinkoa tuntunut syntyvän.

Lämmitä uuni 165 asteeseen.

Voitele piirakkavuoka.

Jos olet antanut taikinan olla puoli tuntia jääkaapissa, voit kaulita sen piirakkavuokaasi sopivaksi. Jos puolestaan oikaisit, kannattaa mieluummin vain taputella piirakkataikina vuokaan käsin. Taikinan tulee nousta myös vuoan reunoille, jotta täyte asettuu hyvin.

Paista pohjaa noin 25 minuuttia tai kunnes se on saanut kullanruskean värin.

Ota pohja pois uunista ja anna sen hieman jäähtyä.

Nosta uunin lämpötilaa 200 asteeseen.

Valmista seuraavaksi piirakan täyte.

Vaahdota valkuainen napakaksi vaahdoksi.

Lisää joukkoon maissitärkkelys.

Lisää sokeri joukkoon pienissä erissä, jatkaen vatkausta vielä viitisen minuuttia.

Kääntele lopuksi punaherukat marenkiseokseen varovasti.

Levitä marenki-herukkaseos hieman jäähtyneelle piirakkapohjalle.

Paista piirakkaa vielä noin 10 minuuttia tai kunnes sen pinta saa hieman rusehtavaa väriä.

Herukoiden kirpsakkuudesta huolimatta tästä tuli melkoisen makeaa, mutta tietystikin oikein herkullista. Mukavaa vaihtelua perusmarjapiirakalle, suosittelen testaamaan!

Ei kommentteja: