perjantai 18. tammikuuta 2013

Papu-broilerkeitto

Olen syönyt tällä viikolla enemmän keittoja kuin pitkiin aikoihin. Ei, en ole edes ollut flunssainen, vaan täällä on ollut taas varsin talviset oltavat - eilenkin netin sääsivusto tiesi kertoa pakkasta olevan 23 astetta, viiman kanssa pakkanen tuntuu kuin olisi -29! Kummasti mieleen hiipii ajatus lämmittävästä keitto- tai pataruoasta näillä asteilla.

Olen syönyt tällä viikolla ison kattilallisen erittäin tavallista jauhelihakeittoa, työpaikkaruokalan lohikeittoa ja eilen illalla keittelin vielä "mitä kaapista löytyy" -henkisen keitoksen mm. pavuista ja broilerin sisäfileistä. Siitä tulikin varsin kelpo kaapin tyhjennysruoka, joten naputtelenpa tähän nyt reseptin talteen.

Papu-broilerkeitto
(3-4 annosta)

Noin 300 grammaa broileria
1 tölkki tomaattimurskaa + 1 tölkillinen vettä
1 punasipuli
2 kynttä valkosipulia
1 purkki papuja (käytin luomu papumixiä)
1 pieni kukkakaali
Öljyä
Voita
Kanafondia
Hunajaa
Mustapippuria, paprikajauhetta, chilijauhetta, suolaa, (kuivattua) oreganoa

Kuori ja silppua sipulit. Pieni kukkakaali pieniin nuppuihin, jotta kypsyvät nopeasti.

Kuumenna paistinpannulla öljy-voi-seosta. Paista broilerit kypsiksi ja mausta. Itse laitoin broilerin sisäfileisiin maltillisesti suolaa ja lisäksi mustapippuria ja paprikajauhetta.

Lorauta kattilan pohjalle öljyä, ja kuullota siinä sipuleita sekä kukkakaalia.

Lisää kattilaan kanafondi, hieman vettä, mustapippuria, kuivattua oreganoa ja chilijauhetta sekä papumix. Anna kiehahtaa.

Kaada kattilaan seuraavaksi tomaattimurska ja huuhtele tölkki vedellä, kaada huuhteluvesikin kattilaan. Lorauta sekaan myös hieman hunajaa.

Anna pulputella miedolla lämmöllä, kunnes kukkakaalit tuntuvat kypsiltä.

Lisää lopuksi kattilaan myös pilkotut broilerit ja anna lämmetä.


Keitto ehti porista minulla sen aikaa, että nestettä ehti haihtua melko runsaasti. Niinpä tämä voisi oikeastaan olla myös muhennos eikä keitto. Mutta hyvää ja lämmittävää se silti oli ja mieluusti lusikoin sitä napaani myös tänään lounaalla.

Kasvisversion tästä tekee tietysti erittäin helposti jättämällä vain broilerin pois matkasta. Ja tämäntyyppiset keitot taikka muhennokset palvelevat varsin hyvin kaapin tyhjennystarkoituksia, sillä pavut voivat olla mitä vain papuja, kasvikset mitä vain kasviksia ja liha mitä vain lihaa. Tomaattimurskaa ja sipulia löytyy ainakin minun kaapeistani yleensä aina. Siispä keiton kyhää kasaan vähän vähemmälläkin etukäteissuunnittelulla.

Ei kommentteja: