maanantai 1. huhtikuuta 2013

Ankanrintaa, papu-pekonilisuketta ja timjami-punaviinikastiketta

Kun taannoinen ankankoipien valmistus onnistui sujuvasti, päätin uskaltaa kokeilla myös ankanrintaa. Olen syönyt ravintoloissa huonoa ja hyvää ankkaa, joten vähän jännitti, mitä itse saan aikaiseksi keittiössä tuon raaka-aineen kanssa touhutessa.

Pitkänäperjantaina tartuin kuitenkin toimeen ja valmistin ankanrintaa, jonka kanssa tarjoilin timjami-punaviinikastiketta sekä papu-pekonilisuketta. Tämän kombinaation päätin tehdä, kun taas kerran netissä surffatessani osuin tämän Ruokalan reseptin äärelle.

Ankanrintaa, papu-pekonilisuketta ja timjami-punaviinikastiketta
(kahdelle)

1 iso ankanrinta tai 2 pienempää (minulla oli yksi noin 350 grammainen)
Suolaa
Valkopippuria

Kastike:
2 desilitraa demi glacea
1 desilitra punaviiniä
1 salottisipuli
Suolaa, mustapippuria
Tuoretta timjamia
Muutama nokare voita

Lisuke:
200 grammaa vihreitä (pakaste)papuja
1 paketti pekonia
Suolaa keitinveteen
Mustapippuria

Ota ankanrinta huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistusta.

Viillä veitsellä ankanrinnan rasvapuolelle tiheään ohuita ristiviiltoja.

Mausta ankanrinta molemmilta puoliltaan suolalla sekä valkopippurilla.

Kuori ja silppua sipuli kastiketta varten.

Silppua pekoni lisuketta varten.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Aseta ankanrinta kylmälle paistinpannulle rasvapuoli alaspäin. Laita levy kuumenemaan. Näin toimittaessa rasva pääsee paremmin sulamaan ankasta.

Paista ankan molemmat puolet kauniin värisiksi pannulla ja siirrä ankka sitten uunivuokaan.

Voit käyttää paistomittaria halutessasi, ankan tavoiteltava sisälämpötila on 50-55 astetta.

Siirrä ankka uuniin. Ohuemmat ankanrinnat kypsynevät noin 8-10 minuutissa, meidän otti kauemmin, koska oli keskeltä aika paksu, emmekä halunneet syödä sitä ihan verisenä.

Laita kattilaan silputtu sipuli, muutama oksa tuoretta timjamia ja punaviini. Keitä hetki miedohkolla lämmöllä.

Lisää kastikkeeseen demi glace. Keitä vielä tovi ja siivilöi kastikkeesta sitten halutessasi pois sipulit ja timjamit.

Tarkista maku, lisää halutessasi suolaa ja mustapippuria.

Sekoita kastikkeen joukkoon muutama nokare voita.

Keitä pavut suolalla maustetussa vedessä napakan kypsiksi.

Paista pekonisilppu pannulla rapeaksi.

Sekoita pannulla pavut ja pekoni, mausta mustapippurilla.

Ota ankka uunista ja leikkaa viipaleiksi.

Asettele lautaselle ankkaviipaleet, papu-pekonilisuketta sekä timjami-punaviinikastiketta.

Ensimmäinen ankkakokeiluni meni siis aika nappiin, lihasta tuli mehevää ja maukasta. Kastike oli tuollainen nestemäisempi koostumukseltaan, mutta eihän siinä mitään saostavaa ollutkaan mukana. Lisuke oli myös erittäin hyvä.

Sekä minä että mies tykkäsimme pitkäperjantain ateriastamme kovin. Tätäkin saa kuulemma tehdä uudemmankin kerran, joten ankka tuskin esiintyi viimeistä kertaa meidän keittiössämme. Onnistuneen kokeilun jälkeen uskallan paremmin tarttua ankkaresepteihin jatkossakin.

Ankan jälkiruokana nautimme sitruksista jogurttipannacottaa, joka sopi aterian päätteeksi todella hyvin.

Ei kommentteja: